Shfaqje/fshehje fjalët që duhet të dini

Graviteti: Tërheqja e një trupi nga një tjetër. Graviteti I jep peshë sendeve dhe shkakton që ata të bien në tokë nëqoftëse lëshohen.

Mikrograviteti i ambjentit: një ambjent ku pothuejse nuk ka gravitet, sendet duken sikur lundrojnë në ajr.

Si është krijuar një mjedis me gravitet të ulët?

Anija kozmiqe mund të udhetojë nga San Diego në New York në më pak se 10 minuta.

Anija kozmiqe mund të udhetojë nga San Diego në New York në më pak se 10 minuta.

Kur ne mendojmë për astronautët, ne shpesh përfytyrojmë njerëz me kostum pluskues në një pike në hapësirë. Në të vërtetë, astronautët zakonisht janë në anije kozmike, të cilat janë në orbitë rreth Tokës, duke udhetuar jashtëzakonisht shpejt. Graviteti I Tokës tërheq anijen kozmike poshtë drejt Tokës, por me që anijet kozmike ecin 27,870 kilometra në orë, ato qendrojnë në hapësirë. Me këtë shepjtësi ju mund të udhëtoni nga San Diego, CA në qytetin e New Yorkut për më pak se 10 minuta.

shuttle orbiting earth diagram

Kur graviteti tërheq anijen kozmike drejt Tokës, shpejtësia e anijes e çon atë të lëvizë përpara dhe këto lëvizje bashkohen derisa anija është duke udhëtuar në një orbitë. Meqë Toka është një sferë, udhëtimi në këtë orbitë I lejon astronautët të fluturojnë rreth Tokës. Kështu që kur dikush është duke fluturuar në orbitë, ata parimisht janë duke u ulur rreth Tokës.

Ndërsa brenda anijes gjithëçka është duke rënë me të njëjtën shpejtësi, atje është gravitet shumë I vogël dhe çdo gjë rrin pezull. Kjo lejon njerëzit të notojnë në ajer, të rrijnë përmbys aq gjatë sa pa u djersitur, ose kanë një lëvizje të ngadalshme si lojë tërheqjeje. Ky quhet mikrograviteti i ambjentit, sepse graviteti është akoma duke ndikuar, por është aq i vogël saqë është pothuajse i pamundur të matet. 

Në Tokë, me një forcë të madhe graviteti, këmbët tona dhe muskujt e shpinës duhet të punojnë që të mbështesin pjesët e tjera të trupit. Në orbitë ose në hapësirë, ne pothuajse nuk peshojmë fare, kështu që këmbët tona dhe muskujt e shpinës duhet të bëjnë një pushim nga ngarkesa e tyre normale e punës. 

Shiko citmin

Ju mund të keni nevojë të redaktoni emrin e autorit për të përmbushur formatet e stilit, të cilat zakonisht janë "Mbiemri, emri i parë" subpage

Detaje bibliografike:

  • Artikull: Si është krijuar një mjedis me gravitet të ulët?
  • Autor: Amy Shira Teitel
  • Përkthyes: Eris Lasku
  • Botues: Arizona State University School of Life Sciences Ask A Biologist
  • Emri i internetit: ASU - Ask A Biologist
  • Data e publikuar: May 31, 2017
  • Data e qasjes: May 21, 2024
  • Faqja e internetit: https://askabiologist.asu.edu/si-%C3%ABsht%C3%AB-krijuar-nj%C3%AB-mjedis-me-gravitet-t%C3%AB-ul%C3%ABt

APA Style

Amy Shira Teitel. (2017, May 31). Si është krijuar një mjedis me gravitet të ulët?, (Eris Lasku, Trans.). ASU - Ask A Biologist. Retrieved May 21, 2024 from https://askabiologist.asu.edu/si-%C3%ABsht%C3%AB-krijuar-nj%C3%AB-mjedis-me-gravitet-t%C3%AB-ul%C3%ABt

American Psychological Association. For more info, see http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/560/10/

Chicago Manual of Style

Amy Shira Teitel. "Si është krijuar një mjedis me gravitet të ulët?", Translated by Eris Lasku. ASU - Ask A Biologist. 31 May, 2017. https://askabiologist.asu.edu/si-%C3%ABsht%C3%AB-krijuar-nj%C3%AB-mjedis-me-gravitet-t%C3%AB-ul%C3%ABt

MLA 2017 Style

Amy Shira Teitel. "Si është krijuar një mjedis me gravitet të ulët?", Trans. Eris Lasku. ASU - Ask A Biologist. 31 May 2017. ASU - Ask A Biologist, Web. 21 May 2024. https://askabiologist.asu.edu/si-%C3%ABsht%C3%AB-krijuar-nj%C3%AB-mjedis-me-gravitet-t%C3%AB-ul%C3%ABt

Modern Language Association, 7th Ed. For more info, see http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/747/08/
Astronautët
Astronautët duke u stërvitur në anijen NASA KC-135 (kometa qe vjell ) duke provuar mungesin e peshës. Aeroplani fluturon në një rrugë special që krijon periudhe të mikrogravitetit.

Be Part of
Ask A Biologist

By volunteering, or simply sending us feedback on the site. Scientists, teachers, writers, illustrators, and translators are all important to the program. If you are interested in helping with the website we have a Volunteers page to get the process started.

Donate icon  Contribute

 

Share to Google Classroom