Nga: Amy Shira Teitel
Ilustruar nga: Sabine Deviche
Përkthyer nga: Eris Lasku

Shfaqje/fshehje fjalët që duhet të dini

Graviteti: Tërheqja e një trupi nga një tjetër. Graviteti I jep peshë sendeve dhe shkakton që ata të bien në tokë nëqoftëse lëshohen.

An astronaut meal

Jeta në Hapësirën Kozmike

Astronautët duken se bëjnë një jetë të mire duke lundruar dhe duke u rrokullisur në ajer, duke e pare Tokën nga 320 kilometra larg dhe duke ngrënë ushqime që ndodhen në paketa speciale pa ajer brenda. Në të vëtetë, akullorja eshtë e ngrirë-e thatë, por mendo per pamjen mannitëse që ato shohin duke e ngrënë këtë ëmbëlsirë. Të jesh astronaut është një punë e lezetshme, por pëpara se të marrësh vendim duhet të dish se jeta në Hapësirë nuk është as lojë as zbavitje. Mungesa e gravitetit mund të shkaktojë që trupat tanë të veprojnë në mënyrë të çuditshme.

earth and moon

Jeta në Tokë

Gjithë qeniet e gjalla në Tokë i janë përshtatur ambjentit. Kjo do të thotë që me kalimin e kohës njerëzit u janë përshtatur kushteve të këtushme. Një nga këto gjëra është adaptimi me gravitetin. Ecja në Tokë, nën ndikimin e forces së gravitetit, kërkon muskuj të fortë. Çdo gjë ndryshon kur ndodhemi në një ambjent me gravitet të ulët si në hapësirën kozmike ose në orbitë rreth Tokës.

International Space Shuttle above Earth

Ç’ndodh me një njeri që ka udhëtuar në Hapësirë?

Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës është një laborator i madh (320 km) sipër Tokës dhe mund të mbajë 6 astronautë. Astronautët jetojnë në një ambjent me gravitet të ulët për disa muaj, ose nganjëherë më shumë se një vit. Duke qëndruar në Hapësirë për kaq kohë të gjatë, ata shpesh kanë vështirësi në ecje kur kthehen përsëri në Tokë. Disa astronautë, të kthyer nga anija kozmike në Tokë, duhet të ndihmohen që të dalin nga anija kozmike, sepse ata s’mund të ecin. Kjo është një pasojë negative për astronautët. Pse ndodh kjo dhe çfarë ndodh në trupin e astronautit kur ata janë në Hapësirë.

Shiko citmin

Ju mund të keni nevojë të redaktoni emrin e autorit për të përmbushur formatet e stilit, të cilat zakonisht janë "Mbiemri, emri i parë"

Detaje bibliografike:

  • Artikull: Ndryshimet fiziologjike që pëson trupi i njeriut në hapësirën kosmike
  • Autor: Amy Shira Teitel
  • Përkthyes: Eris Lasku
  • Botues: Arizona State University School of Life Sciences Ask A Biologist
  • Emri i internetit: ASU - Ask A Biologist
  • Data e publikuar: May 31, 2017
  • Data e qasjes: April 17, 2024
  • Faqja e internetit: https://askabiologist.asu.edu/explore/hap%C3%ABsira-fiziologjia

APA Style

Amy Shira Teitel. (2017, May 31). Ndryshimet fiziologjike që pëson trupi i njeriut në hapësirën kosmike, (Eris Lasku, Trans.). ASU - Ask A Biologist. Retrieved April 17, 2024 from https://askabiologist.asu.edu/explore/hap%C3%ABsira-fiziologjia

American Psychological Association. For more info, see http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/560/10/

Chicago Manual of Style

Amy Shira Teitel. "Ndryshimet fiziologjike që pëson trupi i njeriut në hapësirën kosmike", Translated by Eris Lasku. ASU - Ask A Biologist. 31 May, 2017. https://askabiologist.asu.edu/explore/hap%C3%ABsira-fiziologjia

MLA 2017 Style

Amy Shira Teitel. "Ndryshimet fiziologjike që pëson trupi i njeriut në hapësirën kosmike", Trans. Eris Lasku. ASU - Ask A Biologist. 31 May 2017. ASU - Ask A Biologist, Web. 17 Apr 2024. https://askabiologist.asu.edu/explore/hap%C3%ABsira-fiziologjia

Modern Language Association, 7th Ed. For more info, see http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/747/08/
Discovery space shuttle
Nisja nga Toka e Anijes Kozmike “Discovery.”
English version:

Be Part of
Ask A Biologist

By volunteering, or simply sending us feedback on the site. Scientists, teachers, writers, illustrators, and translators are all important to the program. If you are interested in helping with the website we have a Volunteers page to get the process started.

Donate icon  Contribute

Share this page:

 

Share to Google Classroom