School of Life Sciences | Ask A Biologist

dropdown arrow downdropdown arrow upshow/hide menu

Ask A Biologist heading
subheader image

Kalimi përsëri tek graviteti

Shfaqje/fshehje fjalët që duhet të dini

  • Astronaut: Njeriu, puna e të cilit është të fluturojë në hapësirë. Astronautët zakonisht janë shumë mire në matematikë dhë në shkencat ekzakte. Gjithashtu ato nuk kanë frikë nga fluturimet me raketa.
  • Graviteti: Tërheqja e një trupi nga një tjetër. Graviteti I jep peshë sendeve dhe shkakton që ata të bien në tokë nëqoftëse lëshohen.

Kalimi përsëri tek graviteti 

Megjithë ndryshimet që ndjen trupi një astronauti në hapësirë, është e çuditshme që ato mund të mësohen shumë shpejt me kushtet e reja. Fatmirësisht, trupi i tyre përshtatet mire përsëri në jetën në Tokë. 

Astronautet ecin pas kthimit në Tokë.Nganjëherë kur një astronaut kthehet në Tokë, graviteti fillon të veprojë menjëherë në trupin e tij. Megjithëse ata mund të kenë nevojë të transportohen nga anija, por shumë shpejt çdo gjë fillon të shkojë drejt normalitetit.

Gjaku, limfa dhe gazet pas pak kohe lëvizin normalisht rreth e qark trupit dhe me stërvitje e praktikë astronautet mund të rifitojnë fortësinë e muskujve dhe të eshtrave të tyre. Megjithëse ata nuk mund të rrëzohen nga ajri përderisa janë në tokë, ne mund ta imagjinojmë këtë forcë të njohur të gravitetit dhe mund ta ndjejmë shumë mire. 

Space shuttle landing

Pas udhëtimit në hapësirë, gjithë astronautët duhet të kthehen në Tokë dhe në gravitetin e sai. Këtu, anija kozmike NASA ulet pas misionit në hapësirë.

Share to Google Classroom

Be part of Ask A Biologist

by volunteering, or simply sending us feedback on the site. Scientists, teachers, writers, illustrators, and translators are all important to the program. If you are interested in helping with the website we have a Volunteer page to get the process started.

dropdown arrow downdropdown arrow up  Learn More

Space shuttle landing

Pas udhëtimit në hapësirë, gjithë astronautët duhet të kthehen në Tokë dhe në gravitetin e sai. Këtu, anija kozmike NASA ulet pas misionit në hapësirë.

Share to Google Classroom

Be part of Ask A Biologist

by volunteering, or simply sending us feedback on the site. Scientists, teachers, writers, illustrators, and translators are all important to the program. If you are interested in helping with the website we have a Volunteer page to get the process started.